Aspecte privind naparlirea si perioada de iarna

O naparlire perfecta , si o iarna trecuta cu bine,asigura un sezon de exceptie,atat pentru zburatori cat si pentru reproducatori. Un columbofil adevarat isi planifica totul din timp,cum de asemenea , tot din timp isi planifica si obiectivele pentru sezonul urmator. Se gandeste la absolut orice aspect ce i-ar putea imbunatatii rezultatele.
 
Toate problemele care apar in lotul de reproductie  imediat dupa imperechere,sunt generate de catre neatentia corespunzatoare acordata porumbeilor in perioada de naparlire,si in perioada de iarna.Este important sa ne planificam din timp perioada in care ne imperechem porumbeii,dar daca acestia nu sunt 100 % apti pentru imperechere,nu trebuie sa ii imperechem la acea data. La 10 zile dupa imperechere porumbitele incep sa depuna primul ou.
 
Majoritatea columbofililor nu tin cont de acest aspect , si imperecheaza porumbeii indiferent de starea lor fizica.Atunci apar diverse probleme : unii porumbeii nu se imperecheaza absolut deloc, iar unele femele nu se oua la timp.In aceste cazuri nu porumbeii sunt de vina,ci crescatorul.In columbofilie pentru a devenii campioni , trebuie sa dam dovada de RABDARE .Nu trebuie sa ne imperechem porumbeii doar pentru ca X sau Y i-a imperecheat.”X” ii poate imperechea in februarie,de exemplu,in timp ce ai nostrii pot fii apti abia in aprilie. ( Aici amintesc vorbele legendarului Andreas Drapa :”Cea mai mare greseala a vietii mele de columbofil am facut-o cand am abandonat pentru un sezon programul meu de pregatire,si l-am incercat pe cel al lui X sau pe cel al lui Y ” !!!!! ).Daca suntem rabdatori ,porumbeii nostrii vor reproduce pui exceptionali iar vaduvii vor zbura senzational cu siguranta.
 
Doi porumbei care au naparlit perfect si care au reprodus pui perfecti ; In stanga mandria mea : “Toma P 33″ -Campion National Demifond Maturi FRSC 2010 ( se speram si un reproducator bun) si femela sa -orig Eijerkamp -nepoata Silver Shadow si Chicago ( femela imprumutata de la fratele meu australian Laurentiu Fulga);
 
Orice columbofil cu experienta poate confirma faptul ca un sezon de exceptie este rezultatul unei naparliri 100% perfecte !!!O naparlire perfecta si completa demonstreaza faptul ca porumbeii sunt 100% sanatosi , chiar daca au incheiat un sezon competitional extrem de greu.Daca porumbelul este 100% sanatos,inseamna ca o sa treaca cu brio peste temperaturile scazute din lunile lungi si grele de iarna.Cu toate acestea stim ca au existat si exista porumbei care au terminat un sezon exceptional chiar daca au naparlit prost 2-3 pene.Aceasta este bineanteles exceptia care confirma regula.Penele primare sau secundare naparlite prost,sunt in general rezultatul unui sezon competitional epuizant.In general un porumbel care prezinta probleme de sanatate in timpul naparlirii , nu o sa aiba un sezon competitional bun.In ceea ce priveste reproducatorii acelasi lucru.Un porumbel cu naparlirea incheiata la timp trece cu brio peste perioadele cu umiditate crescuta (ploaie,ceata) dar si peste perioadele foarte geroase din timpul iernii.( Multi dintre noi au nebunia de a scoate tardivi in disperare,negandindu-se absolut deloc cat de mult intarzie naparlirea propriilor porumbei ).Se spune de foarte multe ori cum ca rezistenta unui porumbel la diferitele variatii meteorologice este data in principal de linia din care se trage.De fapt este ma mult o problema de naparlire perfecta sau nu.
 
Produse indispensabile in timpul naparilirii : Sedochol, Kefir , Fier ,Usturoi si Ceaiuri ( bineanteles de uz uman,cele pentru par si piele );
 
Sursa : Pigeons.ro