Apasand pedala de acceleratie, de Ad Schaerlaekens .
Un excelent articol scris de catre mentorul meu Ad Schaerlaekens .
Este incredibil cate am incercat in decursul anilor pentru determina porumbeii sa zboare mai bine :
* Inainte de imbarcare am inchis un mascul strain , in boxa vaduvului titular ;
* Am pus mai multe oua sub femelele care deja cloceau ;
* Am pus oglinzi in boxele in care porumbeii cloceau , pentru ca acestia sa isi simta amenintat teritoriul ;
* Plus multe , multe alte lucruri prin care nu urmaream decat un singur aspect : sa imi determin porumbeii mei sa zboare din ce in ce mai tare ;
Am inceput cu aceste “trucuri” inca din copilarie , cand credeam absolut orice imi spuneau colegii mei de club , care in majoritatea timpului erau beti . Acel gen de columbofil care este campion doar iarna . ( Acelasi gen de columbofil care din pacate este atat de des intalnit si in Romania ; Nu au bani de cotizatie , nu au bani de fondul clubului , sustin ca este criza, DAR la fiecare imbarcare si desigilare beau bere non-stop si fumeaza tigara de la tigara . Pentru vicii sunt intotdeauna bani , pentru hobbyuri din cand in cand !!!! ) .
Din pacate
Din pacate foarte putine din asa zisele “trucuri” au mers vreodata . Cand am pus o oglinda in boxa in care clocea un porumbel , acesta nu se motiva in plus , din contra,de multe ori parasea boxa speriat . Cand puneam oua in plus sub femelele care deja cloceau , acestea se uitau la mine ca si cum m-ar fii intrebat : “Ai nevoie de un doctor ? ”
Datorita acestor “trucuri” de multe ori am reusit sa distrug cu adevarat sezonul unor porumbeii de top pe care i-am detinut de-a lungul carierei mele columbofile .
Si in astfel de momente , imi revin in memorie vorbele unui columbofil batran si intelept : “Eu nu cred in extra motivatie . Pentru mine doua lucruri sunt importante : Porumbeii sunt in forma sau nu !!! Porumbeii sunt de super calitate , sau nu !!! Restul sunt doar povesti de adormit copiii ” . Batranul a fost toata viata lui un campion adevarat , si de la campionii adevarati trebuie sa invatam columbofilie , nu de la columbofilii care sunt non stop pe jumatate beti .
Teritoriul
Cele mentionate mai sus nu trebuie sa ne impiedice sa obtinem rezultate din ce in ce mai bune , de la an la an . De nenumarate ori am scris, ca dragostea fata de boxa sa este cel mai importanta motivatie pentru orice porumbel . ( sunt 100 % de acord ; si trebuie sa redau exemplul celebrului “Kleine Didi” al lui Etienne Devos . In anul in care a devenit 1 As Fond Belgia cu un punctaj record , acesta era zburat dintr-un compartiment in care nu avea decat un singur colocatar . In clipa in care venea de la cursele in care era angajat , acesta nici nu dadea atentie femelei care il astepta in boxa sa , nici macar nu se ducea sa bea apa , in schimb se oprea direct in boxa vecinului sau si incepea sa il bata pe !!!! ). Pentru mine este mult mai important instinctul teritorial decat absolut orice alta calitate fizica precum un spate puternic sau mai stiu eu ce . Pe National Geographic vedem de nenumarate ori cum animalele se bat pana la moarte pentru protejarea teritoriului . Ca si cum ar fii niste oameni care isi dau in cap pentru o bucata de pamant . Aceste lucruri s-au intamplat in vremea lui Caesar , Napoleon , Hitler si Israelul in zilele noastre . Daca teritoriul inseamna atat de mult , tragem concluzia ca si voliera trebuie sa fie perfecta si agreabila pentru porumbeii care stau in ea .
Verkerk a spus odata : ” Daca am avut vreodata vreun secret acesta a fost : sa imi fac porumbeii sa se simta cat mai bine si confortabil in voliera. ”
Pe langa aceasta , eu unul nu cred ca super forma se poate construii intr-o singura zi . Orice am face pentru a motiva porumbeii , pentru a le induce forma , trebuie sa o facem pas cu pas . ”
Unul dintre compartimentele fratilor Janssen ; Se pot observa odihnitorile plasate special pentru o extra motivare teritoriala ;
Secretul sau
La un moment dat , un columbofil batran , dar inca un mare campion , m-a invitat sa ii fac o vizita . Bineanteles ca nu am refuzat . De la oameni care au zburat atat de bine , pe o perioada atat de lunga , ai foarte multe de invatat , si eu asta am urmarit toata viata … sa invat . Cand eram in voliera sa , m-a intrebat daca nu am observat ceva special . M-am uitat cat de atent am putut , dar nu am putut observa nimic special . “Numara pasarile ” mi-a spus acesta . Asa am facut , si abia atunci am observat : 13 porumbei … 12 boxe .”Acesta este secretul meu ” mi-a spus si a continuat : ” Bineanteles ca inainte de toate ai nevoie de porumbei buni , dar 13 porumbei intr-o voliera cu 12 boxe , pot face minuni .In mod normal in acest caz , hranim porumbeii individual in boxe , iar al 13 – lea porumbel , cel fara boxa , o sa isi doreasca sa manance si astfel o sa intre in fiecare boxa , incercand sa apuce cateva boabe . ”
In acest moment titularul boxei se simte cu siguranta amenintat , si credeti-ma ca acest aspect motivational este mult mai important decat orice femela .
Doi porumbei care se lupta pentru aceeasi boxa se pot transforma in doi invingatori . Dar trebuie sa pastram echilibrul . Un vaduv care si-a pierdut boxa intr-o lupta cu un alt mascul , are cariera terminata pentru totdeauna .Acestea au fost vorbele mari ale unui batran campion .
Unii lasa o boxa libera in compartimentul vaduvilor . Acestia o tin inchisa , si o deschid din cand in cand in timpul sezonului .Pasarile din voliera “miros” un teritoriu nou , iar rezultatele pot fii incredibile .
In forma de “L” si odihnitorile
Unii columbofili isi dispun boxele in interiorul volierei in forma literei “L” . Altii le pun fata in fata , precum marele campion belgian Kris Cleirbaut sau precum legendarul Herman Beverdam . Aceste aspecte pot creste rivalitatea in interiorul volierei , si implicit conditia fizica si forma . Dupa cum am mentionat anterior , este bine sa deschidem o boxa goala in timpul sezonului , dar ce mai putem face , este sa montam niste odihnitori foarte aproape de boxe , sau chiar in fata boxelor . Acestea pot determina un dublu efect . Unii porumbei vor sa isi adjudece odihnitoarea , iar cei a caror boxa este in apropierea odihnitorii , se pot simtii amenintati . Toate aceste aspecte , vor genera rezultate mult mai mari decat orice vitamina sau alte produse pe care columbofilii obisnuiesc sa le ofere porumbeilor sai .
Gratare
Vorbind despre voliere acum … foarte multi columbofili de top au pe podea gratare . Astfel nu trebuie sa mai foloseasca spaclul foarte des , implicit economisind mult timp . Daca voliera este uscata , gratarele nu reprezinta un dezavantaj .Regratatul Maurice Voets avea gratare pe podea si a fost toata viata sa un columbofil de top .Primele mele gratare au fost din fier . Pentru volierele de plasa gratarele de fier sunt bune ,dar pentru interiorul compartimentelor vaduvilor nu sunt okay deloc .Penele se pot tocii urat , si porumbeii nu se simt confortabil pe ele .Gratarele de plastic sau de lemn sunt mult , mult mai bune .Distanta ideala dintre stinghii trebuie sa fie de 22 mm . Daca distanta este prea mica , gainatul nu cade in totalitate, iar daca distanta este mai mare porumbeii vor merge cu greutate pe ele .
In concluzie
Avem nevoie de porumbei de calitate in primul rand , dar porumbeii de calitate nu sunt de ajuns . A voliera corespunzatoare face de multe ori diferenta !!!
Sursa : www.pigeons.ro