Au toti aceeasi viteza? – Ad Schaerlaeckens

Este fascinant sa privesti porumbeii voiajori zburand in zilele de sambata desupra sudului Olandei sau in Belgia, in special daca bate putin vantul din fata sau chiar deloc, deoarece atunci porumbei zboara mai jos. Este remarcabil sa-i vezi zburand cateodata intr-un stol mare, si ca nu sunt porumbei care ies din stol, datorita faptului ca nu pot tine ritmul. Nu vei reusi sa vezi porumbei rupandu-se de stol; toti fac parte din “grupul de zburatori” care, aparent, zboara cu aceeasi viteza. Cateodata un astfel de grup depasesc alti porumbei, dar acesti porumbei fie zboara mai sus fie mai jos.

 

TEZA

Ceea ce vedem ne confirma urmatoarea teza: “In aceleasi circumstante, porumbeii sanatosi vor dezvolta aceeasi viteza pe o distanta de pana la 400 de km.” In zilele de concurs, cand majoritatea porumbeilor au zburat deja peste, se pot observa unii porumbei hoinari care zboara mai incet, acestia sunt porumbei nesanatosi. Daca viteza este aceeasi de ce porumbeii in drumul lor spre casa zboara singuri si nu in stol? Porumbeii care zboara putin in spate, aparent au luat startul mai tarziu la lansare, sau acestia au luat o directie gresita, carectandu-si ruta mai tarziu. Ai putea sa te intrebi si de ce acesti porumbei zboara intr-un stol asa de mare. Intr-adevar, acest lucru n-ar trebui sa fie, decat daca provin toti din aceeasi crescatorie sau crescatoriile sunt in linie directa cu rupa lor de zbor, care nu astfel, desigur. Majoritatea dintre ei zboara gresit, o ruta incorecta pentru ca prin definitie sunt niste “zburatori de grup”. IN cazul lansarilor combinat ale mai multor districte (provincii), sau lansarile de la concursurile nationale, nu se pot observa grupuri mari de porumbei.

 

ZBURATORII DIN FATA

Scepticii vor veni si vor spune ca porumbeii zboara cateva minute in fata, in special cand avem parte de vant din spate. Nu au zburat acestia mai repede? Probabil ca da, dar au zburat la inaltimi (altitudine) diferite, “avand vant din spate mai puternic”, in timp ce teza spunea “in aceleasi circumstante” Puterea vanntului poate fi foarte diferita, in functie de altitudine.Acest lucru poate fi observat in cazul “norilor care intra unul in altul”. Astfel de victorii sunt mai putin obisnuite in cazul unui vant din fata, deoarece toti porumbeii zboara la aceasi altitudine, asadar circumstantele sunt aceleasi pentru toti. Intr-o etapa cu distanta mica, belgienii o vor numi “viteza”. Acest termen nu este folosit corect aici. Germanii o vor numii “aripa rapida”. Nici acest termen nu are sens in acest caz. Dar acele linii de viteza in ochi, despre care Gert Jan Beute vorbeste atat de mult? Imi pare rau pentru Gert Jan, dar eu cred ca si acestea sunt nonsensuri. Chiar daca un porumbel ar fi in stare sa zboare mai repede decat ceilalti, eu nu pot sa cred ca acest lucru se poate citi in ochii porumbelului.

 

Porumbeii sunt nevoiti cateodata sa zboare peste munti si prin vai. Oricum, viteza este calculata in linie dreapta si acest lucru distorsioneaza viteza cu care porumbeii zboara in realitate. Totul se reduce la faptul ca, concursurile pentru porumbei (concursurile de distante medii) nu sunt concursuri de viteza, ci concursuri de orientare, sau de navigare. Concursurile de distante lungi sunt o alta poveste, deoarece dupa un zbor de mai multe ore, un porumbel va fi obosit decat un altul. De aici inteleg ca porumbeii nu pot tine ritmul atat de mult in concursurile de distante lungi, deoarece nu au taria fizica pe care unuii porumbei o au. 

 

EXAMINAND

Daca este in mare parte o chestiune de orientare, atunci vorbim de o calitate care nu poate fi observa. Nu in spatele porumbelului, nici in constructia acestuia, sau in aripa sau in ochi. Si in mod cert nici in nonsensul de pene patrate. Asta explica de ce campionii sustin ca nu stiu nimic despre un porumbel. Ma pun in locul lui Gust Jansen si al lui Albert Marcelis. Daca tii in mana unul din porumbeii lor  si incepi sa-l studiezi, amandoi iti vor spune:”sa examinezi un porumbel este bine, dar nu vei reusi sa gasesti aceea calitate pe care o cauti” Imi aduce aminte si de Jan Grondelaars. El spunea mereu: “Daca vrei sa-ti intaresti echipa la distante medii, trebuie sa cumperi porumbei de viteza/ Porumbeii de viteza au cea mai importanta calitate de care are nevoie un porumbel, si aceea este un bun simt al orientarii.” Jan este unul care practica ceea ce predica. El a cumparat porumbei de viteza de la Staf van Reet si Hofkens, iar acesti porumbei il vor face un si mia mare campion la  distante medii, decat a fost deja.

 

BELGIA

Acum stii motivul pentru care prefer sa achizitionez porumbei din Belgia. Crescatori care au facut la fel au fost Bosua si De Bruyn, Eyerkamp si Breman, acesti toti au castigat competitii NPO cu descendenti din “porumbeii belgieni de viteza”. Acesta ne  duce la urmatorul topic: “porumbeii de viteza au si distantele lungi in ei”. Unii columbofili cred ca porumbeii de viteza nu exista, si ca un porumbel este bun si atat si ca distanta nu este importanta. Eu nu m-as duce mai departe. Cred si ca unii “crescatori din Quievrain” nu realizeaza ca porumbeii lor sunt capabili si de distante lungi, dar totusi acest lucru nu se aplica tuturor porumbeilor de viteza. Asa cum am mentionat inainte, alte calitati sunt necesare pentru a fi capabil sa zboare multe ore, calitati pe care majoritatea porumbeilor de viteza nu le detin. Acesti porumbei poti fi recunoscuti datorita faptului ca nu pot zbura mai mult in zborurile rigide.

 

EXCEPTIILE

Mai mult, Marcelis si deasemeni si  Jos van der Veken cred ca sunt asa numitii “corbi albi” are sunt capabili sa zboare mai repede decat celilalti. Porumbei ca si “De Sprint” si “De Olieman”. Am discutat mai devreme de porumbeii mei de distante medii si de cursele de o zi. Totusi, porumbeii pentru distante medii sunt cu totul altceva de cat porumbeii puri de viteza Belgieni. Porumbeii de viteza belgieni sunt selectati intr-o singura  cursa ( cursa de la Quievrain, care are nu mai mult de 100 km) si … este o diferenta esentiala in cursele cu o noapte sau doua petrecute in masina de concurs.

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

Sursa : www.columbofil.com