Hranirea si antrenarea porumbeilor de zbor in 1886

In primul rand 12 din cele mai bune pasari ar trebuie sa fie alese din lot si puse intr-un compartiment separat. Acest loc trebuie curatat.Examinati cu grija pasarile alese pentru a vedea daca sunt sau nu sanatose.
 
Examinati cu atentie aripile pentru a vedea daca au penele perfecte. Dati-le o jumatate de unghie de sare amara (Epsilon) intr-un sfert de litru de apa de baut,care sa ramana doua zile. In cazul in care pasarile sunt grase, hraniti-le cu cruste de orz si paine uscata in cuptor. In cazul in care pasarile sunt moderate ca grasime crustele de orz vor fii suficiente pentru a reduce grasimea.
 
In prima saptamana dati-le drumu la zbor dimineata, in jurul ore 8 pe stomacul gol si hraniti-le abea cand se intorc.
In a doua saptamana hraniti pasarile cu mazare uscata si ceai slab de seminte de in, acest lucru le va intari si le va face pline de energie si vigoare.
 
Dati-le drumu la zbor timp de o ora dupa micul dejun. Daca timpul lor mediu de zbor este de 3 ore dati-le drumu la zbor alternativ, o zi da una nu. Daca zboara sub 3 ore dati-le drumu la zbor zilnic.
 
In a 3-a saptamana hraniti porumbeii cu mazare uscata, porumb indian, grau si neghina, schimband hrana lor zilnic. Pe vreme aspra sau vant, porumbul indian sau mazarea uscata este cea mai substantiala hrana iar graul sau neghina vor fi date intr-o zi mai calma.
 
Inainte de un zbor lung sau cand zboara pentru o etapa este indicat ca pasarile sa aiba parte de doua zile de odihna. Daca pasarile sunt intr-o conditie de zile mari le veti vedea cum stau pe varful degetelor, cum dau din aripi si cum joaca vioi in jurul casei. Cu o zi inainte de zbor hraniti-le cu mazare, o cantitate mica de seminte de in si o mana de neghina uscata. Pastrati locul in intuneric si hraniti pasarile pe timp de noapte, cu o lanterna. Dati-le jumatate de masura de mazare si seminte de rapita cu jumatate de ora inainte sa le trimiteti la zbor. Daca este vant puternic hraniti-le cu porumb care de digera mult mai repede.
 
In jurul orei 10 este o ora perfecta pentru a trimite un lot de pasari la zbor, deoarece soarele este sus si straluceste frumos.
 
Daca pasarile zboara pe o perioada lunga de timp – intre 8-9 ore – este indicat sa le trimiteti la zbor sau mult mai devreme, in jurul orei 8 daca vremea permite.
 
Pentru zburatori consider luna aprilie ca fiind cea mai potrivita din an, avand o vreme destul de calma, acestia zburand mult mai mult inainte de a se imperechea. Totusi, cateodata, vremea in aceasta luna este destul de schimbatoare facandu-si aparitia ploile, vantul puternic, ceata, uneori chiar si zapada si din cauza asta multi se pot rataci. Cel mai indicat este sa ii tineti inchisi cand vremea este rea.
 
Hrana , crescatoria curata , nisip curat si apa proaspata zilnic este necesar pentru a putea participa regulat la intreceri. Aceste lucruri sunt doar jumatate din batalie, si este singura modalitate de a pastra lotul puternic si sanatos. Este apropape imposibil pentru un lot de pasari sa zboare pe orice lungime daca nu sunt ingrijiti regulat.
 
Atata timp cat pasarile au parte de mese regulate si sanatoase, ma pot baza pe ele ca zboara pe o perioada lunga de timp. De regula, cand ele se afla intr-o canditie buna , mananca deficitar, de aceea trebuie sa gasiti o metoda buna de a le convinge sa manance bine dimineata.
Primavara au nevoie sa faca baie de doua ori pe saptamana.
 
G Smith 1886
 
Sursa : www.palumbus.net