Jef van Wanroy

Jef van Wanroy a început să achizitioneze cei mai buni porumbei de mare fond care existau la vremea aceea. El aspirand sa devina cel mai bun zburator la concursurile “peste noapte”, nestiind ce impact vor avea porumbeii lui in zilele noastre. Atunci cand ne uitam la pedigreele castigatorilor de concursuri nationale din zilele noastre, este o raritate ca la baza acestora sa nu existe sange van Wanroy.
 
In 1946 la 42 de ani Jef van Wanroy s a hotarat sa investeasca foarte mult, achizitionand cei mai buni porumbei de lunga distanta de la vremea aceea, de la celebrul Staf Dusarduyn si macelarul Steegs care avea porumbei pur Bricoux.Acestia au fost combinati cu porumbei de la faimosul ‘Hansenne-stock’ of Fabry Sr. from Liege, mai ales descendenti din “Koningin” şi “Bronzé” care au contribuit foarte mult la crearea liniei van Wanroy, “Bronzé” fiind responsabil de culoarea bronza stralucitoare, atat de tipica pentru negrii de van Wanroy.
 
Avand max. 16 porumbei in compartimentul de zbor, Jef van Wanroy a reusit sa construiasca una din cele mai bune crescatorii la zborurile “peste noapte”. Unul din cele mai bune rezultate a fost in 1970, locul 2 ( ‘t Hartje) si loc 7 (Famous’90) din 7,460 porumbei.
In 15 ani, Jef a participat cu 242 de porumbei la Nationale si a castigat 182 de premii.
O poveste de succes incredibil.Sunt prea mult locuri top 10 pentru a le numara pe degetele de la 2 maini.
Cateva dintre cele mai bune rezultate:

  • 1st, 4th, 21st, 24th National Marseille;
  • 3rd and 4th National Pau;
  • 2nd and 9th National Dax;
  • 1st and 7th St. Vincent;
  • 1st and 3rd National Barcelona

Decesul lui Jef van Wanroy a provocat un mare soc in lumea columbofila.Familia lui a dorit sa vanda tot lotul cat mai repede lui Anton van Haaren pentru ca acesta mai avea porumbei de la Jef van Wanroy.Dupa lungi negocieri van Haaren a cumparat toti porumbeii.Odata cu achizitionare acestor porumbei a inceput si succesul lui van Haaren.Porumbei 100% van Wanroy si combinati cu Aardens si Van de Wegens au obtinut rezultate fantastice in Heesch. Anton a fost de 50 de ori in top 20 la concursurile nationale.
Valoarea porumbeilor Wanroy, combinata cu rezultatele foarte bune, la determinat pe Hans Eijerkamp sa i faca o vizita lui Anton van Haaren.Acesta a fost foarte impresionat de pasari si a realizat ca acesti porumbei ar putea insemna un mare plus pentru colonia de mare fond pe care el o detinea deja, motiv pentru care a si cumparat cei mai buni porumbei van Wanroy pe care Adrian inca ii mai avea.
 
Hans Eijerkamp a achizitionat de asemenea porumbei si de la vecinul lui Jef van Wanroy, Jan Hendrix. Jan il cunostea pe Jef Van Wanroy de la 12 ani. Dupa moartea lui, cumnata lui Maria i a oferit toata colonia lui Jan Hendrix, pentru “11 mile”. ,,Am vrut sa ii cumpar, dar nu aveam destul loc la momentul acela.


 
Daca stiam totul dinnainte . . .”
Dat fiind prietenia cu Jef van Wanroy, bineinteles ca Hendrix avea un deja un lot de porumbei de la acesta si a cumparat doar ce era mai bun: ‘Eitje’, ‘Marseilleduif’, ‘Mooi Oog’, etc, in special descendenti din faimoasa pereche ‘Westerhuis’ x ‘Famous 90′.Aceasta pereche poate fi găsit în pedigreele multor participanti la olimpiade.Tata la ‘Katowitz 72′ a reprezentat Olanda la Olimpiada de la Katowice.Fiul lui ‘De Olympiade 84′(’Katowitz 72′ x ‘daughter Marseille’) a fost prezent la Olimpiada de la Blackpool.
‘Kleine Donkere’ (’De Olympiade 84′ x ‘granddaughter Marseille’) a reprezentat Olanda la Olimpiada de la Tokyo, fiind desemnat cel mai bun mascul al Olandei in 1979 castigand 16 premii.
Aproape incredibil!! Hendriks:”O data la m imbarcat pentru Barcelona (aprox. 1287 km) dupa doar 2 zile de la Orleans (563 km), castigand locul 70 National Barcelona”.In 1981 ‘Kleine Donkere’ a fost cumparat de Brummen, unde a dat multi produsi exceptionali:
1st Soignies 9,374 p.,1st International Tarbes 5,008 p., 1st National Bordeaux 3,104 p., 1st National Brive 2,700 p., 2nd National Bergerac 10,420 p., 2nd National Troyes 9,981 p. and 2nd National Dax 6,326 p.
In 1996 si 1997 Eijerkamp a intarit lotul de Van Wanroy cu pui de la Ben Hendriks care impreuna cu tatal sau Jo, au obtinut faima in 1980, cand au castigat International Barcelona din 13,863 b. Jo era un admirator a lui Jef Van Wanroy si fiind cel mai bun prieten al acestuia, cunostea mai bine ca oricine lotulu sau de porumbei.
In 1970 Jo Hendriks a cumparat un lot de pui tarzii de la Jef Van Wanroy.In acest lot a fost si ‘271′,o fiica din celebra pereche ‘Maaskant’ x ‘Famous 90′. Jo Hendriks i a spus lui Jef ca aceasta femela i se pare prea mica. Jo Hendriks: ,,A fost prima data cand Jef sa suparat pe mine”.
Raspunsul lui Jef a fost:”Asteapta 3 ani si pana atunci va fi cea mai buna femela pe care o ai in crescatoria ta”.Si a avut dreptate, femela ‘271′ fiind mama castigatorului de la Barcelona.
Jo Hendriks, ulterior a cumparat toti porumbeii originali Van Wanroy de la Anton van Haaren in 1974.Jo Hendriks a continuat sa foloseasca metodele de imperechere ale lui Jef van Wanroy si poate fi considerat succesorul lui.