Recuperarea metabolica a porumbeilor

Porumbeii sunt supusi unui numar extrem de mare de factori stresanti, care pot conduce la clacarea organismului:
 

  •     Oboseala dupa efortul intens (zboruri).
  •     Excesul de antibiotice (multe cu efect hepatotoxic si nefrotoxic dovedit)
  •     Hrana in exces (cu multe leguminoase; bogata in glucide)
  •     Micotoxinele (care contamineaza hrana)
  •     Temperatura ridicata
  •     Niveluri ridicate de estrogen (la femele)
  •     Stresul de orice fel, afecteaza functionarea optima a ficatului, principalul organ implicat in detoxifierea organismului.

 
In plus, in contrast cu mamiferele, unde lipogeneza (sinteza acizilor grasi) are loc cu precadere in tesuturile adipoase, la pasari are loc in ficat.
 
La porumbite, la maturitate sexuala si in timpul ouatului, lipogeneza “creste” dramatic cu nivele inalte ale lipidelor plasmatice din sange, necesare pentru sinteza ovocitelor. Rezervele hepatice de lipide (grasimi, in special trigliceride) cresc enorm in acest interval.
 
Ficatul creste in volum (hepatomegalie), devine galben la culoare si foarte friabil, putandu-se rupe foarte usor, aparand hemoragie intensa, urmata de moarte.
 
La masculi, care prezinta aceleasi caracteristici hepatice (hepatomegalie, “ficat decolorat”, ruptura hepatica) acestea sunt induse de micotoxine (inclusiv la femele pot aparea aceleasi simptome).
 
In Romania, micotoxicozele ocupa un rol important in patologia aviara, implicit columbofila.
 
Intoxicatiile fungice (in special aflatoxicoze) apar in urma consumului de boabe  de cereale contaminate (inclusiv arahide).
 
In timp apar, letargia, scaderea apetitului si a performantelor sportive, sterilitate, moarte (dupa ciroza sau cancer hepatic, in special).
 
Recuperarea greoiae, uneori nereusita, a porumbeilor dupa eforturi intense (zboruri), poate fi consecinta acestor intoxicatii.
 
Preventiv, dar si curativ se pot administra diverse hepatoprotectoare / recuperatoare / antitoxice.
 
Din experienta personala, cel mai bun hepatoprotector / recuperator cu rezultate excelente este:
 
 - BEDGEN, o solutie care contine extract de cynara, colina si un factor antitoxic hepatic, care
 
stimuleaza digestia si eliminarea de 6 ori mai repede a bilei (fata de normal), ceea ce duce la eliminarea toxinelor din ficat.
 
Se administreaza “OBLIGATORIU”, in special dupa zboruri, in ziua sosirii din cursa, dupa administrarea de medicamente, in intoxicatii, in convalescenta (0,4 – 0,7 – 1 ml / litru de apa / zi / 3-6 zile). Are si efect diuretic, contribuind la eliminarea mai rapida. Spre exemplu a acidului lactic care apare in febra musculara.
 
- HEPATOPROTECT, pulbere hidrosolubila cu metionina, vitamina B1, vitamina C si glucoza, e de asemeni, un antitoxic eficient.
 
- NEOMERIOL (contine metionina, colina, sorbitol, lizina, extracte de plante: 1-2 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile)
 
SEDOCHOL (contine metionina, colina, sorbitol, 10 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile), BIOCHOL, DACOCHOL (asemanator Sedochol), sunt hepatoprotectoare deosebite cu un plus de calitate pentru NEOMERIOL ( in raport calitate / pret).
 
Practic, la intoarcerea din concursuri se administreaza un recuperator / antitoxic (ex.Bedgen), asociat cu electroliti (penru refacerea echilibrului electrolitic al organismului, ex: COLUMBOCLIN etc) si glucide (pentru refacerea glicemiei; dextroza, fructoza, sorbitol, ex: GLUCOVIT etc.), timp de 1-2 zile.
 
P.S.: Fiind un produs natural, BEDGEN-ul poate fi utilizat la om si in steatoza hepatica (“ficat gras”), hiperlipemie, hipercolesterolemie), ciroze, hepatite cronice (virale, medicamentoase sau etilice) in scaderea activitatii serice a transaminazelor (ASAT-GOT; ALAT-GPT, GGT), in colestaza si hipokinezia biliara (diskinezie).
 
Nu se utilizeaza in cazul cancerului hepatic si biliar sau prezentei calculilor biliari sau /si renali.
 
Doza: 5-7 ml / zi, 14 zile / luna, timp de 3 luni.