Barcelona- crema curselor de lunga distanta ( din anul 1951 )

Din cauza obstacolelor cum ar fi, gama muntilor Pirinei, caldura intensa a soarelui spaniol plus kilometrajul extraordinar, cursa Internationala Barcelona este maratonul tuturor curselor maraton.

Chiar si o lovitura acasa, din Barcelona este o intalnire dificila.  In plus, fata de toate capriciile climei, porumbeii trebuie sa faca fata animalelor de prada precum si incertitudinea noptilor petrecute pe acoperisuri, copaci si linii de sarma etc.

Initiatorii maratonului Barcelona ca si multe initiative din istoria acestui sport erau  din tara europena, Belgia. De fapt este inregistrat ca sportul in sine isi are originea in fostul principat din Liege, din estul Belgiei, in jurul anului 1780. Ce au indurat eroii nostri inaripati pe vremea aceea de transport primitiv, nu ne putem imagina mai devreme de anul 1811, erau curse din Lyon ( 598 km) la Liege, si asa s-a dezvoltat un club la Liege cunoscut sub numele de "Le Saint Espirit" care a organizat curse de 1360 km din Roma in anul 1856. Un alt club din Liege, "Les Combattants" a organizat prima cursa nationala, din subiectul articolului nostru, Barcelona ( 1040 km ) la inceputul anilor 90.

 

Cu toate astea, in anul 1924, cursa din Barcelona a facut un pas inainte atunci cand prima din multele curse  a fost organizata. Pana la al 2-lea Razboi Mondial, majoritatea castigatorilor cursei Barcelona erau gasiti in Walloonia in sudul Belgiei. Cautarile confirma ca acolo nu erau curse din Barcelona in perioada anilor de razboi si dupa anii 1939/1948. A inceput ca o cursa Internationala oficiala, cu toate astea, in anul 1951 sub auspiciile Centrului belgian de baza,  Curegem

Dupa prima cursa Barcelona in anul 1924, pamantul originilor sale, a asigurat castigatori pana in anul 1957 ( 6 ani mai tarziu a devenit o cursa oficiala ) cand a fost castigata de G. Stud din Germania. Natiunea ce a urmat, a asigurat sase castigatori, de la realizarea lui Stud iar Luxemburugul este singura natiune, cu exceptia Olandei, care putea castiga ( cu exceptia initiatorilor) cand R. Christen a avut succes in 1977. Olanda a avut un interes de la inceput pentru curse insa a participat pentru prima data in anul 1959. Primul castigator national din Olanda, a fost un crescator numit Beckers si a terminat pe locul 18 la Internationale, in urma castigatorului belgian.

Pozitia 18 in prima sa participare, a fost un semn bun tinand cont de impactul pe care Olanda  l-a avut la timpul cuvenit, la International  pentru Martin Krauth a fost prima natiune din urma care a castigat cel mai mare premiu in anul 1961. De atunci, olandezii au castigat cursele in 12 ocazii iar in cele din urma s-a dovedit ca erau favoritii inainte de eliberare. Din cauza distante din Barcelona la Olanda, succesul olandezilor e fenomenal in special atunci cand consideram ca intr-o cursa foarte grea in anul 1980, Jo Hendricks a intrecut 13,665 porumbei pentru a castiga cursa din nordul Olandei. Multi au fost de opinie ca intr-un zbor atat de greu, pe acea vreme, a fost imposibil sa castige la o distanta ata de mare. Dar curajosul porumbel a lui Van Wanroy, ce detinea linii de sange Aarden, a demonstrat ca se poate. De fapt multi din castigatorii cursei Internationale si cei din prim-pln din acest maraton purtau linii de sange Jan Aarden.

In primii ani, am remarcat numele castigatorilor cursei, ca Vandvelde ( 1925 ), Delbar ( 1937 ) si Hector Berlangee ( 1949 ) acesta este succesul lui Andre Vanbruaene care a castigat cursa de doua ori in anul 1966 si 1984. Cea mai remarcabila performanta a fost cea a unui crescator belgian, Demaret, al carui porumbel 'The Barcelona Miracle' a intrecut 3,300 de porumbei in anul 1962 iar al doi-lea triumf al sau a fost in 1963 cand a intrecut 3,599 de porumbei.  Acest reprezentativ fantastic al fraternitatii de distanta lunga belgiene a avut tulpina Bricoux iar performantele sale nu vor mai putea fi compensate.  Dar trebuie sa spunem ca a fost un record aproape rupt de catre parteneriatul lui Deraedt van Grembergen care a castigat cursa in anul 1964 iar acelasi porumbel a zburat si in anul 1963 la miracolul lui  Demaret.

Au mai fost cateva apropieri insa pierdute in cursa de exemplu Cees Boeters a castigat cursa in Olanda in anul 1985 dar ar fi putut sa castige si la Internationale de asemenea dar a uitat sa scrie documentele necesare si asa a pierdut desi porumbelul sau avea o mai mare viteza decat cea a castigatorului. Cel din urma crescator este unul din grupul Gardien care a castigat cursa in anul 2002 dar pentru pierderea avuta in anul 1985 el s-ar fi putut alatura lui Demaret si Vanbruaene ca al trei-lea dublu castigator la Internationale. Mai avem si tristul caz a lui Albert Simons in Olanda care a gasit un porumbel in crescatoria lui ce a castigat la National Olanda si a fost pe locul 2 la Internationale intrecut doar cu cateva secunde deoarece nu era la “postul” sau sa inregistreze un castigator sigur.

Aparent cel mai batran castigator de pana acum nu are mai mult de sapte ani si au mai fost cativa. Cel mai tanar porumbel a avut doi ani. Crescatorul olandez, Torremen, a castigat cu un porumbel de 7 ani care a intrecut 28,094 de porumbei in anul 1999. Interesant este faptul ca castigatorul a fost o femela si a fost castigatoate in anii 2000, 2001 si 2002.  Interes am acordat cursei din anul 1992 care, datorita unei cozi puternice, vanturile au facut ca viteza sa crescut la 1267 mpm pentru 1.011 kilometri cu doi porumbei ce au ajuns in Belgia in ziua eliberarii.  Acasta cursa a vazut de asemenea primul asa numit  'porumbel de noapte' care a fost inregistrat in Olanda la ora 01.00.  Cel din urma, datorita distantei, i-a intrecut pe cei doi porumbei care erau inregistrati la ora 21.19 si 21.27 insa nici asta nu i-a putut asigura lui Brasse cursa pentru el, in schimb el a fost intrecut de catre un concetatean, Martin Biemans al carui porumbel 'Invincible Spirit' de la o distanta mai mare. Desigur, Massarella Stud din Anglia detine acum aceast fabulos porumbel care l-a costa pe acesta cam 110,800 de lire. De fapt castigatorii Barcelonei sunt de nepretuit.

Cel mai mare numar inregistrat de participanti la aceasta cursa a fost in anul 1993 cand 33,145 de porumbei au fost eliberati iar fericitul castigator a fost J. Theelen din Olanda cu o viteza de 1,101 a unui porumbel in varsta de trei ani. Cea mai mare viteza inregistrata pana acum a fost cea a porumbelului castigatorului din 2004 care a acorperit cursul a 1358 de porumbei pentru Vrosch-Meyers din Olanda. Cea mai mica viteza de cand cursa a devenit oficiala a fost de 896 mpm  de un porumbel de doi ani in anul 1997 pentru V. Vanheusden. Cea mai mare distanta a unui castigator trebuie sa fie aceea de 1200 km a lui Smaragd2 in anul 1988 pentru Win Van Leeuwen.