ARJAN BEENS - Castigatorul Porumbelului de Aur - Mare Fond 2011
Trebuie sa stim ca acest titlu este international, el acordandu-se celui mai bun crescator la mare fond din Olanda, Belgia sau Germania. Arjan, un tanar de 35 de ani locuieste in orasul Genemuiden, aflat in “judetul” Zwartewaterland in provincia Overijsse,oras in care industria de covoare este dezvoltata, jumatate din productia Olandei in domeniu purtand marca orasului. Datorita incediilor repetate care au devastat orasul,este inca in vigoare o lege care interzice fumatul, unica in Olanda.
Rezultatele bune obtinute in lant de catre Arjan, la concursurile de mare fond de 2 zile, a adus concurenta in pragul disperarii. Sezonul 2011 a fost pur si simplu superb şi pe langa rezultatele de top în campionatele naţionale, a culminant cu castigarea locului 1 international Porumbelul de Aur – la concursurile de mare fond !
Totul a inceput cand un coleg de scoala, a carui tata era crescator de porumbei, a starnit interesul pentru aceste pasari, fratelui lui , Gerrit-Jan. Intre timp, Arjan a inceput sa-l ajute pe fratele sau in crescatorie. Tatal lor, Jan si-a manifestat deasemenea interesul pentru acest hobby. Aceasta pana cand fratele Gerrit-Jan a renuntat sa se mai ocupe de porumbei…atunci a venit intrebarea: Cine se va ingriji de porumbei mai departe? Arjan s-a oferit ca voluntar. Din 1994, el concureaza independent, avand crescatoria in spatele casei parintesti, unde locuieste si in prezent impreuna cu sotia si cei trei copii. La inceput a concurat cu porumbeii fratelui sau, la concursurile de viteza si demifond, mai tarziu in 2002 a concurat la concursurile de fond de o zi si fond de doua zile. In 2006 toti porumbeii de fond de o zi au fost vanduti, pastrand doar pe cei de fond de doua zile.
Colonia a fost extinsa, introducand porumbei de la fratii Limburg din Zuidveen , Jelle Jellema din Steggerda, fratii Hagens din Achthuizen , First Prize Pigeons, De Bilt , Jan Polder din Middelharnis si Comb. Verwey-Castricum din Mijdrecht. Mai apoi au urmat achizitii de la Chris van de Velden din Zuid-Beijerland, Comb Batenburg-v.d. Merwe din Klaaswaal, A.P. Overwater din Strijen si fratii Bakker din Genemuiden.
Doi piloni principali ai acestei colonii de porumbei de doua zile , in plina expansiune, sunt formati din combinatia fratii Limburg si Jelle Jellema.
Sezonul 2011 a fost început cu 80 porumbei maturi (de 2 ani si mai batrani), 100 de un an ,150 pui (care au fost bine antrenati) si 40 perechi de reproductie.
Intregul sezon competitional cuprinde in principal urmatoarele curse: Brive, Orange, Bergerac, Bordeaux , Montpellier, Cahors si St. Vincent (1136 km). Ultimul concurs al sezonului este zburat de la Bergerac (primul weekend din august) dupa care urmeaza cresterea a doua randuri de pui. Apoi se inchid boxele, cuibarele sunt depozitate si porumbeii raman impreuna pana la mijlocul lui martie. Pentru o buna naparlire li se administreaza suplimente nutritive pe mancare si in apa. In acest timp porumbeii stau in crescatorie sau in volierele montate in fata crescatoriei. Cand timpul permite, datorita numarului mic de pasari rapitoare din zona sunt lasati sa zboare liberi.
Cursierii vor fi imperecheati la mijlocul lui aprilie, cei maturi sunt lasati sa cloceasca 5-6 zile dupa care le sunt luate ouale, iar cei de un an sunt lasati sa creasca un rand de pui, de obicei din ouale de la cei mai buni cursieri maturi.
Dupa un timp de pauza, cursierii maturi sunt antrenati de la 70 km. Cei de un an sunt dusi de 2 ori la 10 km, apoi la 70. Pana la inceperea adevaratului sezon, porumbeii zboara pentru a prinde experienta. Urmeaza apoi Lommel (160 km) ,Duffel (200 km), Strombeek (224 km), Houdeng (260 km),Morlincourt (400 km).
Lotul de concurs este impartit in 3 echipe si participa la Brive, St. Vincent si Orange. Porumbeii maturi, in mod normal trebuie sa zboare 2 concursuri de 1000 km, yearlingii au 2 concursuri de 600 si un zbor peste noapte de 900 km. Sambata, inainte de fiecare zbor normal sunt dusi la un antrenament de 155 km, la Breda. Zburatorii sunt jucati pe pozitie de cuib si, de preferinta, sunt angajati pe oua de 8-12 zile. Dupa intoarcere, sunt lasati sa cloceasca inca 2-3 zile dupa care li se iau ouale. In functie de concursul urmator, sunt imperecheati pentru a putea fi angajati pe pozitia de cuib favorita.
Arjan Beens, nu este la primul rezultat in aceasta competitie- Porumbelul de Aur- la categoria mare fond, el obtinand in 2009 locul 19, in 2010 locul 5 si in 2011 a tintit chiar capul , castigand competitia. Pentru acest ambitios tanar concurent la fondurile de 2 zile, reprezinta o incoronare –provizorie- a unei frumoase cariere.