Circoviroza

DATORITA EXTINDERII EXTRAORDINARE A ACESTEI BOLI IN ROMANIA SI A EFECTELOR SALE DEZASTRUOASE ASUPRA TINERETULUI COLUMBAR VA RECOMAND (re)CITIREA ACESTUI ARTICOL.

Infecţia cu circovirus la porumbel este o boală contagioasă care afectează în special tineretul, producând o mortalitate variabilă care poate atinge chiar 100%.
Semnele clinice şi mortalitatea sunt consecinţa acţiunii circovirusului asociată cu infecţiile secundare cu ar fi diverşi agenţi virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, etc), bacterieni (Salmonella, E.coli, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, Mycoplasma spp), fungici (Candida spp) şi parazitari (Trichomonas, Eimeria spp) fapt ce explică nereuşitele terapeutice -   medicamentoase şi mortalitatea extraordinar de ridicată.
 
Circovirusul afectează porumbeii tineri între 1,5-2 luni până la aproximativ 12 luni vârstă.
Transmiterea se realizează pe orizontală prin fecale, contactul dintre porumbei în timpul curselor putând fi considerat un mijloc obişnuit de răspândire a virusului.
Transmiterea prin apa de băut sau prin aer nu este dovedită încă.
Circovirusul este în general rezistent la căldură şi la dezinfectantele uzuale..
 
La porumbel, circovirusul atacă şi distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius) care sunt responsabile de mecanismele de apărare ale organismului, acţiunea lui fiind asemănătoare virusului HIV de la om care produce SIDA.      
Asfel sistemul imun nu mai este capabil să facă faţă celorlalţi posibili agenţi patogeni, chiar şi banali şi clachează.
În cadrul Laboratorului de Diagnostic ROMVAC, în  special în acest an dar şi în anii trecuţi am întâlnit în cadrul patologiei columbofile din România la columbofili debutanţi dar şi consacraţi (inclusiv la crescătorii din Bulgaria şi Turcia), numeroase cazuri de îmbolnăvire la tineret care includeau: letargia, anorexia (lipsa poftei de mâncare), performanţe de zbor slabe, pierdere în greutate, rinite, respiraţie dificilă, “guşă plină”, diaree mucogelatinoasă sau verde-maro până la apoasă, şi moarte subită , rapidă.

La examenele de laborator s-au izolat mai mulţi agenţi patogeni: E.coli, Salmonella, Candida spp, Trichomonas spp, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, totuşi care nu explicau morţile subite ,deseori în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice.
 
La cadavre, s-au efectuat examene necropsice, negăsindu-se leziuni patognomonice.
La examenul histologic din bursa lui Fabricius, s-a evidenţiat prezenţa unor corpusculi de incluzie botroizi caracteristici în celulele mononucleare, foliculare asociate cu depleţia limfoidă,  ceea ce a dus la diagnosticul de circoviroză.
ATENŢIE - Datorită faptului că infecţiile cu circovirus interferează cu imunitatea post vaccinală, trebuie evitată vaccinarea în timpul episoadelor de boală.
De Dr.C.Tudoran