Staf Dusarduyn

Fumatul nu face bine la sanatate asa cum toti stim si nici bautura. Batranul olandez Dusarduyn a fost un fumator inrait, alcoolul fiind bautura lui preferata. Cand l-am intrebat daca mai are oi alte pasiuni în afara de tigari si paharel, mi-a  raspuns: porumbeii si fetele.
I-am pus aceasta intrebare cand … avea 90 de ani !!! Si tocmai se intorsese de la vanatoare. Nimeni nu l-a vazut vreodata fara tigara si nimeni nu l-a vazut purtand ochelari.
Numele Dusarduyn nu suna ca Aarden, Delbar, Van der Wegen, Catrijsse, Vanbruane si asta e un lucru bun. El nu apartine acelei categorii. El a fost mult mai bun, pe departe cel mai bun zburator din toate timpurile pe distante lungi din Olanda si Belgia. A castigat un numar impresionant de locuri “1″ la concursurile nationale pe distante lungi, 14 pana acum si… un numar record de masini. Imi amintesc destul de bine intalnirea cu el, asa ca o sa va zic o intamplare cu el si un japonez care vroia sa cumpere 10 porumbei de la el. Atunci am fost pus intr-o situatie dificila: in primul rand a refuzat sa scrie pedigree iar japonezul vroia pedigree. N-am sa uit niciodata ce a spus Dusarduyn atunci: “Ce vrea de fapt japonezul acesta: porumbei buni sau pedigree bune? Nu imi place sa scriu pedigree pentru ca poti sa scrii in ele orice vrei”. O alta problema pe care am avut-o cu Dusarduyn a fost pretul pe care l-a cerut pentru pasarile lui… 50 $ !!! per bucata. Prietenul meu japonez nu a vrut asemenea porumbei ieftini pentru ca s-a gandit ca nu sunt buni la pretul acesta. I-am zis d-lui Dusarduyn ca nu este nici o problema daca ridica pretul la puii din cei mai buni porumbei ai sai, insa a refuzat sa ridice pretul. Saracul de mine. El locuia foarte departe, de obicei le cer clientilor 10% comision … vizita m-a costat o zi intreaga si o jumatate de rezervor de combustibil iar 10 pasari la 50$ fiecare insemna sa iau 50$ comision … deci intreaga afacere m-a costat o gramada de bani. Totusi n-am regretat niciodata aceasta afacere. Am invatat mult din aceasta vizita si faptul ca l-am cunoscut personal pe Dusarduyn l-am considerat un privilegiu. Va voi spune de ce, dar pentru asta trebuie sa ne intoarcem putin în timp în anii ’50.

“Faimos”

Atunci eram un copil iar lumea era diferita de cum este azi. In acele zile micutul oras Tilburg numara nu mai putin de 1.800 de columbofili, toti vecinii si unchii mei, participau la concursuri iar in Belgia erau aproximativ 200.000 de columbofili. Erau trei sporturi extrem de populare atunci în Belgia oi Olanda: fotbalul, ciclismul si…. columbofilia!! In ceea ce priveste sportul cu porumbei erau putine nume de care se vorbea in acele zile: Janssen, Klak, Louis van Loon, Huyskens van Riel, Delbar si… Dusarduyn.
Mai tarziu toti au devenit faimosi in intreaga lume … mai putin Dusarduyn. Asta nu inseamna nimic…faima poti sa ti-o cumperi. Dusarduyn fiind un simplu fermier nici macar o clipa nu s-a gandit la publicitate sau sa plateasca pe cineva sa scrie despre rezultatele sale. Mai mult, intotdeauna a refuzat sa ceara bani multi pe porumbeii sai ceea ce nu este bine daca vrei sa-ti faci un nume in columbofilie. In special strainii nu cred in calitatea porumbeilor care sunt ieftini. Insa in Europa Dusarduyn era o stea dinainte de razboi, a fost superior in anii de dupa razboi si inca este un adevarat zburator avand in vedere ca celelalte nume pe care le-am amintit sunt deja istorie. Este o vorba in Belgia: “Sa ajungi in top este mult mai usor decat sa ramai acolo!!”. Dusarduyn a stat in top mai mult de o jumatate de secol!!! De la oameni ca el avem ce sa invatam. Pentru asta am scris acest articol. Nu este numai un omagiu adus unui batran columbofil care se simte tanar este insa si o lectie din care putem sa invatam cu totii. Pentru inceput putina istorie……..

 “Razboiul” 
Deja inainte de cel de-al doilea razboi mondial Dusarduyn era un nume în columbofilia olandeza. Era de temut la zborurile pe distante lungi ca nimeni altul. Apoi razboiul a sfaramat tot si nemtii i-au confiscat porumbeii lui Dusarduyn. Timp de cinci ani nu s-au putut organiza concursuri, insa primul lucru pe care Dusarduyn l-a facut dupa razboi a fost sa-si repopuleze voliera: a fost la Delbar si la inca un tip numit Charel Dhaens. A facut exact ce trebuia. In anii ’50 rezultatele sale au fost chiar mai bune decat cele dinainte: a castigat în 1950 si 1951 locul 1 National Dax (in jur de 700 mile) si incepand de atunci nimeni nu era sigur cine este invingatorul pana cand Dusarduyn nu venea cu ceasul la desigilare. A castigat locul 1 National Barcelona in 1979! a fost de nenumarate ori campion in sudul Olandei la concursurile pe distante lungi iar in 1994 a castigat locul 1 National Limoges. Intrebarea care se ridica este: cine altcineva in intreaga lume a avut o cariera incununata de succese timp de peste 70 ani !!? De-a lungul anilor metodele s-au schimbat, adversarii sunt altii dar tot batranul Dusarduyn este omul de care toti se tem. Faptul ca a avut atatea succese pe o perioada atat de lunga duce la o singura concluzie: acest om stie multe despre sportul cu porumbei calatori.


Dusarduyn a acumulat atata intelepciune de-a lungul anilor din propria-i experienta încat columbofilii medii ar face bine sa asculte cand el incepe sa vorbeasca. Iata cateva sfaturi bune spuse de unicul Dusarduyn:
“Sfaturi”

  • 1. Sa tii totul simplu. Sa crezi in pasarile bune si sa uiti de restul. In columbofilie nu exista secrete sau metode care sa faca porumbeii sa zboare mai repede.

  • 2. Nu incerca sa alergi inainte sa poti sa mergi!!! Greseala pe care o fac multi columbofili, in special incepatorii, este ca ei vor prea mult si asta intr-un timp prea scurt.

  • 3. Uita de toate numele oi rasele. Numele se fac de prietenii din presa. Rasele nu exista!!! Exista doar doua tipuri de porumbei: buni sau prosti. Din prima categorie sunt foarte putini, iar din a doua prea multi. El a început cu sangele Delbar, asta-i adevarul. Delbar a fost un nume si a avut o ‘rasa’, dar asta nu inseamna mult, spune Dusarduyn. Cu alte pasari ar fi avut tot atata succes…spune el.

  • 4. Fii dur. Sa nu tii un porumbel pentru ca bunicul lui a fost bun sau pentru ca a costat multi bani. Nu ezita niciodata sa mananci o supita scumpa. Este mortal sa tii prea multi porumbei. Este o greseala pe care o fac multi dupa ce au cateva succese ca sa poata si ei sa vanda mai multi porumbei. Sunt numeroase exemplele in care faptul ca unii columbofili au inceput sa tina multi porumbei a fost inceputul sfarsitului unei mari cariere. Batranul de 90 de ani rareori a concurat cu mai mult de 6 porumbei. Asa trebuie facut daca porumbeii sunt destul de buni.

  • 5. Regularitatea este foarte importanta. In special vaduvilor nu le plac surprizele. Intotdeauna sa fii acolo la aceeaoi ora, in fiecare zi. Multe metode sunt bune. O singura metoda nu este cu adevarat buna: sa o schimbi din nou si iar din nou.

  • 6. Cand concurezi pe distante lungi trebuie sa-i dai porumbelului cel putin 2 ani pentru a se maturiza. Multe pasari cu sange adevarat pentru distante lungi dau randament maxim la o varsta mai inaintata. Porumbeii de distanta lunga sunt diferiti. Majoritatea nu pot sa castige o clasare decenta la concursurile de viteza sau cand sunt tineri. Pe de alta parte majoritatea porumbeilor de viteza sunt in imposibilitatea de a se descurca la concursurile pe distanta lunga.

  • 7. Niciodata sa nu angajezi un “porumbel de o zi” la un concurs de doua zile. Porumbeii care au zburat la concursuri de doua zile n-o sa mai fie niciodata buni la concursurile de o zi. Ei devin mult mai inteligenti, ei stiu ca mai este o zi …asa ca nu se grabesc.

  • 8. Daca vrei sa fii un bun zburator fara medicamente sau fara ajutorul unui veterinar …poti sa te lasi pagubas. Acest lucru a devenit imposibil. Pe de alta parte daca crezi ca un veterinar te poate face campion …te inseli.

  • 9. Imperecheaza pe cel mai bun cu cel mai bun si uita de restul.

  • 10. Voliera este foarte importanta pentru conditia pasarilor. O voliera nu este buna deoarece este frumoasa. Daca ai avut vreodata rezultate bune, vei sti pentru restul vietii ca nu voliera este de vina cand rezultatele nu mai sunt bune. Esti tu sau porumbeii tai. Deci nu schimba o voliera care s-a dovedit ca este buna.


S-a intamplat adesea in trecut cand columbofili care aveau succese au inlocuit voliera lor simpla cu una asa zis exceptionala si s-au gasit insisi concurenti saraci de aici incolo. Un bine cunoscut exemplu este Huyskens van Riel.
Dusarduyn nu a batut nici un cui in voliera sa de peste 50 ani. Voliera sa este inca aceeasi asa cum era si acum o jumatate de secol. Oxigenul are o importanta vitala. Nici un medicament impotriva problemelor respiratorii nu se poate compara cu oxigenul.
 
Perioada neagra
El a avut o singura perioada neagra in viata sa. Aceasta a fost in zilele dupa 6 iunie 1990, cand toti reproducatorii sai au fost furati. De cinci ori pe zi sau chiar mai mult el se ducea in voliera deoarece el nu putea crede ca oamenii pot face asa ceva altora. Din fericire hotul a fost prins si pasarile recuperate, dar Dusarduyn a suferit. Cei mai buni prieteni ai sai stiu cât de mult.
 
In concluzie
Una din intrebarile care a fost intrebat de fiecare reporter care l-a vizitat este care e secretul incredibilei sale vitalitati la o astfel de varsta inaintata? Dupa spusele lui Dusarduyn aceasta este simplu:
a) niciodata nu sta si incearca sa fii in aer liber cat mai mult posibil.
b) fumeaza cel putin 30 de tigari pe zi. (nimeni nu l-a vazut vreodata pe Dusarduyn fara tigara facuta de el) si…
c) nu uita sa bei o bautura puternica in fiecare zi.
Deci este de departe o poveste despre un om care este faimos in tara sa si necunoscut in strainatate. O poveste despre un om care a concurat cu mari nume din istorie si care nu are frica de noua generatie de astazi. O poveste despre un om care uraste sa scrie pedigree. Pentru el acestea nu inseamna nimic. El insusi este slab in evidente si niciodata nu a scris din ce sunt reproduse pasarile sale. Aceasta nu conteaza pentru el. Superpasari pot da pui foarte rai, cursieri medii pot produce superporumbei. Originea trebuie sa fie buna dar “originea” nu are nimic de-a face cu nume faimoase sau rase. Ceea ce conteaza sunt rezultatele. Majoritatea oamenilor spun ca o pasare are o valoare mare cand unul din stramosi a fost un cursier bun sau cand provine dintr-o voliera faimoasa.
Pentru Dusarduyn aceasta este o prostie si 70 de ani de successe in cursele de porumbei ii dau dreptul sa vorbeasca si noua un motiv sa-l ascultam. Atata timp cat Dusarduyn poate concura cu porumbeii si vaneze iepuri si fazani (el nu are nevoie de ochelari) el este fericit. Cu conditia sa poata sa fumeze propria tigara facuta de el si sa bea zilnic paharul sau cu alcool.
 
© Ad Schaerlaeckens http://www.schaerlaeckens.com/