Interviu cu doamna Martha van Geel castigătoarea locurilor 1 şi 2 Barcelona Masters 2012

Ce linii de porumbei formează baza crescătoriei la ora actuală?

Cei mai mulţi sunt porumbeii noştri formaţi de Marijn van Geel, mai târziu am adus câţiva porumbei Van der Wegen, şi în ultimii 5 ani am introdus porumbei Kouters şi fiul, Belleter, C de Heijde.

Care sunt cele mai bune rezultate obţinute în ultimii ani?

Eroii de la Barcelona2012

1 şi 2 Barcelona Masters

10 Nat. St Vincent 2013
 

Câte cupluri aveţi în compartimentul de reproducţie, şi câţi pui reproduceţi pe an?

La reproducţie am 28 de perechi, si reproduc pentru mine în jur de 100-120 de pui pe an.  Am 40 de porumbei de 2 ani, 80 de yearlingi, câţiva masculi văduvi, şi 6 femele.

Ce concursuri preferaţi cel mai mult?

Numai concursurile de lungă distanţă, de maraton. La aceste concursuri distanţa medie este între 800 şi1150 Km. Particip la 13 concursuri pe an.

Ce tratamente folosiţi pentru menţinerea sănătăţii porumbeilor?

Cât mai puţin posibile. Numai după ce vizitez veterinarul, şi dacă constată că ceva nu este în regulă, numai atunci efectuăm tratamentele necesare.

Ce criterii de selecţie a porumbeilor folosiţi?

Un corp bun, o aripă bună. La mână porumbelul trebuie să prezinte o musculatură bună.

Care sunt cei mai buni campioni din ultimii ani?

Cei mai mulţi campioni sunt descendenţi din Quasimodo NL 99-1038971, acesta este fiu direct din Frans  NL 89-8981950 porumbelul As Barcelona .

"Quasimodo" NL 99-1038971

"Frans" 

Ce părere aveţi de concursul Barcelona?

Îmi place  concursul dela Barcelona.Întotdeauna încerc sa trimitla Barcelonacei mai buni porumbei ai mei. În ultimii ani au fost câteva catastrofe, în care vremea nefavorabilă a produs mari pierderi a unor porumbei foarte buni.La Barcelonaangajez numai porumbei de 3 ani, undeva între 10-15 porumbei. Restul sunt pentru celelalte concursuri. Am trei echipe formate pentru 13 concursuri pe an. Fiecare porumbel este angajat la 2-3 concursuri, depinde cât de puternic este acel concurs.

Ce aşteptări aveţi pe viitor?

De a repeta performanţele  pe care  le-am avut în 2012-2013 sau chiar mai bune. De a participa la concursuri noi.

Ce impresii aveţi despre sportul columbofil din România, şi care este relaţia cu columbofilii români?

În România cred că sunt columbofili foarte buni. Ceea ce îmi place  este că sunt foarte mulţi tineri columbofili. În ţările precum Olanda, Belgia şi Germania  numărul columbofililor este în scădere. Cred că sportul columbofil va creşte în ţara voastră. Am câţiva prieteni în România şi am fost acolo de mai multe ori începând cu anul 1996.

Vă mulţumesc pentru amabilitatea de a oferi acest interviu pentru columbofili români. În numele tuturor columbofililor din România vă doresc multă sănătate şi succes în anul competiţional 2014.

Interviu luat de Necula Adrian