Maurice Delbar
Pentru a face o serie de articole despre tulpinele bune din sportul cu porumbei din trecut, din prezent si cele care au potential pe viitor si sa nu ma refer la tulpina Delbar ar fi o reala nedreptate.
Si de ce? Deoarece aceasta tulpina a aprins imaginatia multor crescatori din toata lumea care au concurat si au avut succes cu porumbeii reprezentativi ai familiei Delbar. Chiar si in ziua de astazi, aceasta tulpina este numarul unu printre familiile de porumbei din China, o regiune unde sportul cu porumbei aparent este in crestere cu aproximativ 50,000 de membrii in fiecare an. De fapt acolo este o asociatie nationala a crescatorilor Delbar din intreaga China, o situatie care nu a fost luata in considerare de familia Delbar din micutul oras Ronse din Belgia atunci cand au devenit pentru prima data participanti in acest sport, inainte ca lumea sa experimenteze ororile Primului Razboi Mondial.
Maurice Delbar
Numele "Delbar" al acestei tulpine, deriva de la Maurice Delbar care a reusit in acest sport columbofil, chiar si dupa carnagiul Primului Razboi Mondial, numele sau a fost remarcat in fraternitatea curselor Europene cu porumbei. Aceasta familie de porumbei a castigat de nenumarate ori la distante intre 640-1120 de km iar dupa sfarsitul razboiului, familia si-a continuat drumul spre glorie, mai ales in perioada de 20 de ani intre anii 1919-1939. Un factor cheie al succesului sau a fost incrucisarea unor porumbei din crescatoria lui Mr. De Peter din Puttee nu departe de Mechelin. Aceasta a fost baza tulpinii: de inainte si de dupa razboi. Oricum aceasta tulpina a castigat in fata multor porumbei iar succesul a inflorit nu numai pentru maestru ci si pentru sutele de discipoli din intregul sport cu porumbei. In timpul copilariei si al adolescentei mele am auzit numai de tuplina : Delbar, Hansenne si Putman ca fiind sursa sucesului porumbeilor in curse.
1st Nat. St.Vincent "Kleine Lichte" (B32-4293562) Maurice Delbar Ronse
In anul 1937, Delbar a castigat maratonul Barcelona si dupa aproximativ 10 ani, in anul 1948 cursa Barcelona a fost castigata 100% de Delbar concurand cu faimosul 'Berlengee'. Numerosi alti crescatori de pe intreaga planeta au castigat si la alte distante si chiar curse mai scurte, acest intreg fenomen a reflectat impactul acestei tulpini unice in comunitatea curselor de porumbei. Unul dintre cei mai buni porumbei numit 'Little Chequer' care a castigat de doua ori Nationala Belgia si totodata a avut locurile 2, 3, 4 si 10 la Nationale, a fost imperecheat cu un porumbel cenusiu, pe care Delbar l-a achizitionat de la un crescator din localitatea sa. Aceasta pereche a reprodus castigatori si cursanti pentru Delbar si pentru multi alti crescatori. In ciuda multor cautari, nu am reusit sa descopar numele crescatorului local.
Trebuie sa recunoastem faptul ca dinastia Jan Aarden a fost bazata pe un numar de porumbei Delbar pe langa altii, si ca tulpina Delbar a influientat tulpinile altor porumbei moderni, ca cei a lui Jos Thone. De fapt Piet de Weerd i-a furnizat lui Aarden un Delbar care sta la baza tulpinii. Pentru porumbeii cenusii, ai tulpinii Thone, cativa contineau gene Delbar. Una dintre cele mai de succes aree ai tulpinii Delbar a fost in Germania iar Thomas Peeters la o distanta de peste 896 de km a castigat locul intai National St. Vincent, de doua ori cu acelasi porumbel.
Faimosul mascul a fost reprodus in anul 1970 si aparent deriva de la femela cenusie a lui Delbar, cunoscuta ca 'Golden Grizzle'. Un nepot de-a lui 'Golden Grizzle', cea care avea reputatia de cea mai buna femela reproducatoare din toate timpurile, in anul 1977 a fost locul intai National Ace Pigeon de distanta lunga si locul 3 National Ace Pigeon de distanta lunga in Germania. Sunt reportaje pe internet ca "cenusii" lui Delbar castiga si acum premiile Nationale din Germania, in special din Marsilia si Barcelona. Delbar a fost pus in multe incrucisari dar tulpina sa a ramas aceeasi si e o tulpina pe care multi crescatori o pot identifica foarte exact, ca fiind munca artistului din Ronse. Intr-adevar, este o tulpina care ocupa locuri onorabile, langa cele mai bune.
In urmatoarele randuri vreau sa amintesc cele noua "porunci" dupa care s-a ghidat marele columbofil Maurice Delbar in formarea si mentinerea timp de peste 70 de ani la nivelul ridicat a crescatoriei sale din Ronse-Belgia:
- 1. Ca incepator,incearca sa-ti procuri porumbei cu origine buna.Mai intai reprodu din ei si numai apoi incepe sa concurezi.
- 2.Daca nu-ti permite buzunarul sa cumperi porumbei de la crescatori renumiti,atunci incearca macar sa-i urmaresti pe acestea in tot ce fac si sa dobandesti de la ei cat mai multa experienta.
- 3.Nu tine prea multi porumbei ! De aceea sa zbori fiecare porumbel ce-l ai si sa-i probezi calitatile.Cei care nu corespund,eliminai.
- 4.Incearca sa cresti porumbei care pe langa faptul ca sunt foarte buni zburatori sa fie si frumosi.Incearca sa-ti formezi un lot de porumbei de acelasi tip cu caractere si trasaturi asemanatoare,turnati parca in acelasi tipare.
- 5.Noteaza-ti de fiecare data toate observatiile despre porumbeii tai,fie din timpul concursurilor,fie din perioada reproductiei.In zilele linistite de iarna pe aceste observatii,vom construi viitorul nostru columbofil.
- 6.Daca ai reusit sa-ti formezi porumbei buni si frumosi sa nu te desparti de ei cu nici un pret.Daca te desparti de porumbeii din care ti-ai format crescatoria,drumul pe mai departe in columbofilie este ca si terminat.
- 7.Nimic sa nu lasi la voia intamplarii sau sa fi nehotarat la inceput de sezon.Nu recomand cresterea puilor de iarna.Multi porumbei slabi se nasc atunci,credeti vorbele unui om cu experienta.Perioada ideala pentru imperechere: inceputul lunii februarie.
- 8.Nu te crede perfect.Din timp in timp,supra controleaza-ti deciziile luate.Daca porumbeii de origine extra reusesc in concursuri sa se claseze,atunci vina o porti in mod sigur tu.
- 9.Introdu in crescatorie numai asemenea exemplare pe care poti sa le clasifici drept "porumbei fara nicio greseala".Este foarte grav sa introduci in crescatorie in vederea reproducerii exemplare cu greseli.Cea mai mica greseala la un porumbel este foarte greu de corectat si necesita un timp indelungat.