Dopaj , extra-motivare sau pur si simplu pasari de calitate?

Povesti cu columbofili care fac absolut orice pentru a-si determina porumbeii sa vina mai repede , sau sa ii “transforme” in porumbei mai buni , dateaza de la inceputurile porumbelului voiajor . Ceea ce vroiau sa faca , era sa isi determine porumbeii sa zboare bine un sezon intreg , dar in scurt timp au realizat ca acestea sunt doar iluzii .
 
Sa zbori bine un sezon intreg cu acelasi porumbei  a fost posibil doar in anii ’90 atunci cand porumbeilor li se administra cortison . Totusi acesta a fost un drum gresit . In special columbofilii care au folosit Ledercort , si apoi au vandut porumbei sunt principalii vinovati !!! Si-au vandut campioni dopati in Asia , unde acestia au devenit foarte rapid infertili , sau pur si simplu nu au reprodus nimic . Ledercort era otrava , si trebuie sa ii multumim lui D-zeu ca a fost interzis . In acei ani foarte multi columbofili foloseau de asemenea produsul denumit Neo Corteff . Acesta era un produs foarte bun , si nu afecta negativ absolut deloc porumbeii aveam sa descopar . Dar nu peste mult timp , si acesta a fost interzis . In general columbofilii trebuie sa inteleaga faptul ca absolut orice produs care incepe cu “cor” de la Cortison este strict interzis .
 
 
Motivatia
Columbofilii incearca de obicei sa isi extra motiveze porumbeii prin metode naturale , in special prin intermediul geloziei . O oglinda in boxa , sau un porumbel strain in boxa,sau o odihnitoare in plus etc . Astazi unii incearca un “doping legal” legal al porumbeilor , prin intermediul unor diferite substante .
 
Gust Cristiaens a fost unul dintre primii columbofili care au inceput sa isi injecteze porumbeii . NU era singurul , dar restul preferau sa nu spuna nimic . Dar veterinarii lor stiau mai bine , si zambeau de fiecare data cand citeau vreun articol in care respectivii sustineau faptul ca nu au vizitat niciodata un medic veterinar .Injectia lui Cristiaens era formata dintr-un amestec in parti egale de Catosal si CX 60 (antibiotic ). CX 60 este demodat , locul acestuia fiind luat de antibiotice de noua generatie .
 
Cand si de ce ?
Bineanteles ca injectiile nu se faceau in musculatura pieptului deoarece exista riscul de reactii dermice si musculare , lucru pe care nu ni-l dorim in cazul celor mai buni vaduvi ai nostrii . Cum unele medicamente sunt absorbite foarte lent de la nivel intestinal , injectia este preferabila , deoarece timpul de absorbtie este mult mai rapid . Eu unul prefer sa administrez medicamentatia in mancare deoarece oricum este absorbita mult mai repede decat prin intermediul apei de baut . Medicamentele expira foarte repede in apa , si niciodata nu putem fii siguri de cantitatea exacta pe care o bea fiecare porumbel . Eu personal nu imi injectez porumbeii , deoarece porumbeii mei vin exceptional si fara aceste injectii . Dar am experienta foarte buna cu LaSota . Si pot confirma 100 % ca porumbeii vin exceptional in special al doilea weekend de la administrare . Dar efectul nu tine mai mult de 1-2 weekenduri . Mergea … pentru ca din pacate nu se mai gaseste acum (Olanda si Belgia ) .
 
Oare ce produse foloseau acesti crescatori in urma cu 100 de ani ???

 
Gust Cristiaens din nou
 
CX 60 folosit de catre Gust in anii ’80 era subiectul principal al tuturor columbofililor din acele vremuri . Acesta era un antibiotic fabricat in Germania . De fapt substanta de baza era Streptomicina , un antibiotic depasit in zilele noastre . Catosalul pe care il adauga , nu era altceva decat un complex de vitamine nevinovat . Gust avea o “mana de aur” si din punctul meu de vedere porumbeii sai erau exceptionali… si cred sincer ca lor li se datoreaza rezultatele lui Gust…in nici un caz injectiilor . Multi au folosit CX 60 in acei ani , dar foarte putini au atins rezultatele lui Gust .
 
Boost
 
Este adevarat ca unele substante folosite ne pot face porumbeii sa zboare mai bine …. dar nu mai mult de 1-3 weekdnuri la rand .Slava domnului ca unii campioni sunt foarte sinceri , si vorbesc deschis despre unele metode prin care incearca sa isi imbunatateasca rezultatele din cand in cand . Unii sunt constienti de faptul ca poti incerca absolut , dar daca nu ai pasari de top este in zadar . Roodhoft , Vercamen , Derwa , Embregts Theunis face parte din crescatorii care ne-au impartasit de-a lungul timpului experientele lor . Roodhoft chiar a scris intr-un articol ca le administreaza porumbeilor sai de 2 ori pe sezon un amestec de 2 antibiotice si ca rezultatul este satisfacator de fiecare data .De asemenea Theunis din Olanda a recunoscut ca inainte de fiecare cursa nationala importanta administreaza porumbeilor sai un antibiotic … si de fiecare data rezultatul este spectaculos .La fel au procedat si cei doi Verkerk inainte de national de la Chateauroux de acum cativa ani .
 
Mix
 
Ceea ce majoritatea produselor de crestere de forma au in comun este combinatia ideala intre 2 antibiotice !!! Si cu cat le folosim mai putin , cu atat rezultatele vor fii mai bune pe termen lung . In revista columbofila ” Duifke Lact” , Albert Derwa a recunoscut faptul ca de fiecare data cand foloseste Linco-Spectin injectabil rezultatele explodeaza . Mai este un lucru care folosit are efecte la fel de bune : o pastila de impotriva trichomonozei in sezon are care drept rezultat imediat un rezultat de top . Insa aceasta ultima varianta nu va functiona la columbofilii care isi trateaza porumbeii in fiecare saptamana impotriva trichomonozei !!!
 
In concluzie
 
- Nu cred ca exista un produs care sa ne faca porumbeii sa zboare mai bine pentru un sezon intreg ;
 
- Dar stiu cu siguranta ca vom avea rezultate mai bune ( doar un weekend) daca folosim un antibiotic injectabil…DAR un antibiotic pe care nu l-am folosit in exces pe porumbeii nostrii ;
 
- Totusi sunt impotriva lui . In momentul in care vad ca au un rezultat bun datorita antibioticului , columbofilii vor incerca sa il foloseasca din nou , si din nou , pana un nou sezon este distrus  ;
 
- In acest caz columbofilul are doua probleme : a.Nu o sa aiba referinte , deoarece nimeni nu o sa obtina rezultate de top cu porumbeii de la el ; b. O sa piarda cu siguranta foarte multi pui ;
 
- Daca ne lasam dusi pe aceasta directie trebuie sa fim constienti de faptul ca vom platii un pret in foarte scurt timp ;
 
- Ideea principala : TREBUIE SA DETINEM PORUMBEI DE CALITATE !!!
 
-  Credeti ca Henk De Weerd ( medic veterinar ) ar mai cumpara porumbei de la Verkerk si Theunis daca medicamentele ar fii raspunzatoare pentru rezultatele lor ???
 
Sursa : www.pigeons.ro