Alois Stichelbaut

Initial imi doresc sa ma intreb in numele celor interesati cum si ce m-a motivat sa scriu un articol despre tulpina Stichelbaut in cursele cu porumbei. Cred ca a rezultat din faptul ca in 2004 unul dintre cel mai consistent porumbel tanar al meu, in cateva curse pe care le-a avut, a inceput sa se umfle ca un balon in jurul gatului, chiar inainte sa-l trimit la ultima sa cursa. Acest fenomen m-a trimis intr-o calatorie de invataminte despre ceea ce se intampla cu acest porumbel si in timp ce insistam cautarile pe internet am dat peste o publicatie veche unde era relatata poveste unui celebru porumbel detinut de Aloins Stichelbaut numit "Opgeblazen" acest nume in limba engleza insemna " Explodeaza". Aparent acesta era unul dintre cei mai buni zburatori a lui Stichelbaut si s-a intors dintr-o cursa din Tours cu sacii de aer inflamati. De fapt se intoarcea din fiecare cursa in conditia asta si a trebuit sa aibe un tratament cu un ac sterilizat ca sa revina la normal. Dar in ciuda acestui lucru el a inregistrat in curse importante pozitii: 1, 2, 3, 4, 6, 10, 20 si 25 si a acumulat o suma de 25,000 de franci in perioada 1938/1939. Erau destul de multi bani pe vremea aceea. "Blow up" cand s-a vandut a ajuns la suma de 42,000 de franci. Astfel, cunoasterea intarziatului succes asociata cu ancheta despre sacii de aer inflamati este cheia ce a deschis usa acestui interes a uimitoarei familii de porumbei de lunga distanta.
 
Nu toti cunoastem ca puterea, curajul si rezistenta sunt calitati necesare pentru a participa la curse de distante lungi sau maratoane cu porumbei. Ei bine, chiar si numele Stichelbaut vorbeste de la sine de aceste calitati si in aceeasi maniera in care a facut-o si Jan Aarden. Trimiterea la "acele vremuri" nu trebuie sa implice faptul ca influienta Stichelbaut este moarta sau ca nu exista porumbei puri sau aproape puri reprezentativi reprodusi in aceasta perioada a timpului. Fiul unui prieten crescator a lui Alois Stichelbaut  concureaza cu porumbei aproape puri reprezentativi ai tulpinii, in Belgia in ziua de azi. Acel Tata si prieten al lui Stichelbaut a fost Daniel Labeeuw iar astazi, fiul lui Daniel, Frans are cea mai pura colonie de porumbei Stichelbaut din ce spun crescatorii cunoscatori sau cei care au castigat cu aceasta tulpina.
 
Dar care a fost originea tulpinii acestui minunat porumbel voiajor  din Belgia? Alois Stichelbaut era un dealer care atunci cand a cumparat doi porumbei in 1922 din crescatoria unui prieten decedat, Alfons Derumeaux, nici nu-si imaginea ca punea bazele unei tulpini de curse atat de bune pe care lumea porumbeilor voiajori a experimentat-o vreodata. Nici nu putea prevedea succesul pe care personal il va experimenta in special intre anii 1930 si 1940. Intr-adevar el punea bazele unei tulpini care in afara succesului ei in curse, va contribui la formarea unei mari tulpini cum ar fi fratii: Vanhee, Vereecke, Descamps- Van Hasten, Marcel Desmet, si Leo Bostyn pe langa multi altii. Sangele Stichelbaut va curge in porumbeii celor mai buni crescatori: Vanbruaene si Cattrysse etc.
 
In plus, doi porumbei de la unchiul sau Camiel Christiaens au fost adaugati in crescatorie totodata mai multi de la Vincent Marien si A. Vandecandelaere. Numele anterioare poate nu inseamna nimic pentru crescatorii moderni sau pentru cititori insa in zilele lor erau considerati unii dintre cei mai buni crescatori. De la porumbeii Vandecandelaere cu marcajele traditionale de bronz asociate cu Stichelbaut, au derivat pentru columbofilul din urma (Stichelbaut) o crescatorie cu porumbei de culoare predominant neagra. Un alt impuls pentru familie a venit atunci cand Stichelbaut a fost de acord sa se asocieze cu un faimos zburator de Bourdeaux numit Armand Declercq. Tarziul aranjament de a trece cei mai buni porumbei in ambele crescatorii a imbunatatit ambelele familii si a fost o dezvoltare majora pentru Stichelbaut.
 
Alois Stichelbaut a fost un sever selectioner. Acest lucru a contribuit la o tarzie dezvoltare in confirmarea crescatoriei lui ca fiind una dintre cele mai bune din acele timpuri. In orice caz el nu era o persoana care a cautat lumina reflectoarelor ci a ramas in umbra altora ca Bricoux si Sion. Fundatia cumparata in 1922 a vazut aparitia prin reproducerea incrucisata a trei porumbei numiti: (A) 'Old Crayonne' care a fost din productia lui Derumeaux si Marien; (B) 'Old Scallopede ( un mascul) din nou din stocul lui Derumeaux si Marien; (C) si un mascul reprodus prin incrucisarea lui A si B si un porumbel a lui Armand Declercq.
 
Din aceasta tulpina au fost multi cursanti faimosi si castigatori printre care 'The Old Bordeaux Hen", un porumbel cu un bronz negru care din 1932-1936 a castigat 14 pozitii de la 1 la 44 in curse importante si a fost mama si bunica unor porumbei de prima clasa pentru Stichelbaut si pentru alti crescatori, de asemenea. Alt porumbel notat a fost 'De Goode Blekem' care a castigat 25 de premii, 15 dintre ele fiind in primele 10 pozitii, altul notat a fost 'The Good Black Cock' care a castigat 19 premii, din care 8 in primele 10.
 
Din pacate dupa ani de succes in reproducere si curse, acesta a curatat tulpina printr-o licitatie in anul 1946 din care s-au strans 145,000 franci. Dar spre deosebire de alte familii, asta nu a fost caderea lui Stichebaut deoarece un nativ din Lauwe care a achizitionat multi porumbei reprezentativi ai tulpinii, a pastrat familia pura si a imbunatatit-o. Acesta era un macelar pensionat numit Michel Descamps-Van Hasten. Un sondaj despre crescatoria lui facut in anul 1973 a confirmat ca stocul era 100% din originea Stichelbaut. Acest ager crescator a pastrat incrucisarea la minimum si mai tarziu a inclus porumbei din crescatoria pura a lui Stichelbaut detinuta si cultivata de Labeeuws din Bissegem. Din nefericire intr-un timp scurt colectia lui Michel Descamps- Van Hasten de reproducatori si porumbei voiajori a intrat sub ciocan si in sase licitatii separate s-au vandut pentru 5 milioane de franci.
 
Sfarsitul pentru Stichelbaut? NU! Pentru asta tulpina a fost pusa sub mantia progresului, pe umerii unui bine cunoscut cursant si reproducator a lui Stichelbauts numit Daniel Labeeuw. In retrospectiva Labeeuw si Descamps -Van Hasten se poate spune ca au fost vehiculele pentru continuarea lui Stichelbaut si a porumbeilor inteprinsi in anul 1922. Aptitudinile manageriale au dus tulpina inainte iar reprezentatii ei au castigat nivele nationale si internationale in toata lumea. In comunitatea noastra din toata lumea oriunde vei merge astazi arta initial sculptata de Alois Stichelbaut a lasat o marca de maestru. A fost un geniu!!
 
In acest tribut a lui Alois Stichelbaut si tulpina sa, ma gandesc la miile de columbofili de pe intregul glob care au experimentat o bucurie unica din simpla cronometrare a unui porumbel ajungand la castigul aceste familii speciale, sau sa se apropie, sau sa se satisfaca in cursa unde speranta este raspandita si unde de obicei nimeni nu e dezamagit.
 
Text: Liam O Comain