Vaccinarea porumbeilor, un articol foarte important.

Vaccinul viu-tulpina Lasota se foloseste  in special ca vaccinare de urgenta-necesitate( in cazul pericolului aparitiei paramixovirozei ,in speciial la porumbeii nevaccinati ,tineri) sau de pregatire- la tineretul columbar(datorita bolilor cu efect imunosupresor :CIRCOVIROZA,ADENOVIROZA , se prefera la virsta precoce de 21-28 zile urmat dupa 2-3 saptamini de administrarea    unui  vaccin inactivat apos/uleios contra paramixovirozei-PMV sau chiar simultan ,in urgente).

Asigura o protectie rapida o organismului contra PMV dar de scurta durata ,de aceea apoi  trebuie administrat vaccinul INACTIVAT apos/uleios contra PMV care asigura dupa 2-3 saptamini de la inoculare o protectie de lunga durata (circa 1 an ,toata viata porumbeilor).
Datorita reactivitatii   DIFERITE  a organismului la porumbei fata de cea de la gaini ,doza de vaccin VIU  antipseudopestos liofilizat AVIPESTISOTA(  sau orice alt vaccin viu care contine tulpina LASOTA) CAPABIL SA INDUCA O IMUNIZARE OPTIMA LA PORUMBEL e egala cu 5 doze de vaccin pentru gaini.

Adica un flacon cu 100 doze vaccin LASOTA ptr gaini va ajunge ptr imunizarea CORESPUNZATOARE a 20 porumbei.
La porumbei( dar si la alte specii de pasari) se prefera vaccinarea pe cale oculonazala [ 1 flacon de 100 doze Lasota( deci 20 doze ptr porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata,adica 0,2 ml/doza vaccin/porumbel si se picura cite o picatura in fiecare ochi si nara a porumbelului , deci 4 picaturi/ porumbel].

Se prefera aceasta cale de imunizare in cazul vaccinului viu Lasota deoarece asigura atit o imunitate locala mediata celular  ( blocind caile de intrare a virusului  salbatic in organism) cit o seroconversie de calitate fata de inocularea intramusculara/subcutanata.
Vaccinul viu cu tulpina LASOTA are si potential imunostimulator la pasarile-porumbeii sanatosi[ inclusiv la mamifere,chiar la om( se poate utiliza in bolile tumorale)].

Vaccinul viu liofilizat AVIPESTISOTA  se fabrica in flacoane de 50,100,200,500,1000,2000(rar 5000) doze ( gaina)

Vaccinurile INACTIVATE apoase(COLOMBOVAC,COLUMBOVAC,COLUMBOPOLIVAC)  sau uleioase (NOBIVAC PARAMIXO,PARAMIXOVACOL) indiferent de producator sint preparate pe oua embrionate de gaina  si contin tulpina LASOTA sau/si  tulpini de PMV izolate de la porumbei.
Toate vaccinurile inactivate se inoculeaza doar injectabil, SUBCUTANAT( mai rar intramuscular la porumbei) asigurind la adulti in general o protectie contra PMV de circa 1 an.

P.S. 1 In Germania se recomanda 3 administrari anuale contra PMV in special in zonele unde a aparut PMV( vezi  si pagina 56 din  " SANATATEA PORUMBEILOR " de dr.Ludwig Schrag s.a tradusa in 2o12 in romana)
P.S.2 Fara sa exageram, vaccinurile cu tulpina Lasota stau la baza aviculturii actuale.