Controlul tricomonozei in timpul sezonului de concursuri cu porumbeii voiajori

Tricomonoza  mai este supranumita si “cancerul porumbeilor”. Este o boala care afecteaza un numar mare de porumbei si daca nu este tratata poate duce la rezultate slabe si pana la decesul porumbelului.
Este foarte importantsa prevenim aceasta boala,acest lucru se poate face prin doua metode, una naturala si medicamentoasa. Ca naturala consta din administrarea de otet de mere in apa de baut, sau de usturoi fie in apa fie pe mancare.

 

Pentru a depista cat mai repede trichomonoza este important sa cunoastem care sunt simptomele care ar trebui sa ne alerteze si sa luam masuri pentru limitarea pierderilor. Mai jos sunt prezentate o serie de simptome in cazul trichomonozei:

  1. Pozitia “pinguinului” – Asociata cu dureri proventriculare (un stomac glandular) si in gusa. Porumbeii se vor lasa pe spate pe coada si vor inghiti greu. Simptomele sunt evindentiate dupa hranire si adapare.

  2.  “Penaj uscat” – Din cauza caderii penajului inferioar si a producerii de uleiuri

  3.   “Pasari de plumb” – Porumbeii afectati nu isi intra in forma si sunt grei la mana.

  4. Excremente apoase – Imflamarea traienctului digestiv creeaza senzatia de sete, ducand la cresterea consnului de apa si cantitatii de urina. Aceasta conduce la aparitia unui cerc de umezeala in jurul excrementelor.

  5. Excremente verzi – Din cauza iritarii traiectului digestiv si, la unele pasari, dinn cauza reducerii cantitatii de hrana consumata.

  6. Inflamarea gatului – Amigdalita si mucus abundent si spumos de culoare deschisa spre gri

  7. Impideicarea functionarii gusei – Golire intarziata a gusei si uneori voma.

  8. Cresterea consumului de hrana a echipei de porumbei, ca intreg.

  9. “Tricomonoza galben uscata” – La porumbeii de orice varsta, aceasta inseamna multi alti porumbei ai nivelele ridicate de tricomonade, care insa nu au trecut de pragul necesar pentru formarea materialului galben.

Semne indirecte – Zboruri slabe in porumbar, lansari slabe, probleme respiratorii care raspund greu la medicatie sau revin rapid dupa,o imbunatatire semnificativa a vigorii generale a porumbelului ca raspuns la aplicarea medicatiei anti-tricomonoza. Diagnosticele definitive, totusi depind de testele la microscop din lichidul din gusa. Schimbarile microscopice care sunt sugestive pentru aceasta problema se dezvolta de asemenea in excremente. Aceste schimabri sunt asociate cu  cu stresul bolii si include nivele ridicate de E.Coli si drojdie. Totusi aceste modificari nu apar la toate pasarile.